Takräcke
Tackräcket är ca 1560×4100 mm om man räknar lite i underkant.
Layout av solpaneler i måtten 670x1420mm sätter lite begränsningar om vart fönster och fläktar kan hamna, men spelrummet är ändå väl tilltaget.


Med inspiration av lite googling så gjorde vi en ritning, tog aluminiumprofil och rostfria skruvar och monterade ihop egna takfästen 🙂
Nedan vänster, så är prototypen monterad på bilen, och nedan höger är prototypen i närbild. Vid tillfälle kommer bild på den färdiga som skall vara svart.



På de flesta utländska (amerikanska) sidor så pratar de om extruded aluminium, 8020. 8020 är ett varumärke som säljer aluminiumprofiler och de är T-Slot och det vanligaste måttet är 1×1 inch (2,54×2,54 cm) och det använder de för allt. I Sverige och Europa så har vi inte inch, utan här jobbar man med millimeter, samt att det heter V-SLOT och valbara standardmått är då 20×20 eller 30×30 dvs antingen 5 milimeter mer eller mindre. De flesta filmerna som jobbar med aluminium skruvar ihop allt, vilket blir en avsevärd kostnad.
För takräcket har vi valt 2040 profiler, orsaken är följande. Vi får dubbel fästning, nerböjningen räknas på 40mm, vi har marginal som täcker upp för krafterna fartvindar generererar. Vi har valt att ha V-SLOT profiler med skruvar för att få ett flexibelt takräcke. Inne i husbilen har vi valt att gå på andra typer av aluminiumprofiler för stomar som vi svetsar, då vi kan anpassa dimensionerna beroende på vad vi ska bygga.
Vi använder hörnblock för infästning, och då vi har 20×40 så går det åt två per hörn.

För ytterhörnen och mittsektionen har vi förstärkningsbrickor. Då aluminumprofilerna är svarta så färgas även delarna. Vi använder pulverlack då vi har tillgång till att pulverlacka.

Gällande lagar, regler och hållfasthet:
jag är ingen expert på området, men med mina efterforskningar är detta vad jag kommit fram till:
Lagar och regler
Den grundläggande regeln är att all last ska vara säkrad så att den inte kan förskjutas, falla av eller på annat sätt orsaka skada. Detta gäller även last på taket.
Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om lastsäkring och kontroll av lastsäkring på och i fordon (TSFS 2017:25):
7 §: Lastsäkringen ska kunna motstå följande belastningar till följd av accelerationer av fordonet:
– I färdriktning (framåt): 0,8 gånger lastens vikt.
– I sidled: 0,5 gånger lastens vikt.
– Mot färdriktning (bakåt): 0,5 gånger lastens vikt.
Detta innebär att lasten måste tåla en kraftig inbromsning, kurvtagning och acceleration.
Lastsäkring för vägtransport – Europeiska riktlinjer för bästa praxis 2014: Denna publikation ger mer detaljerade råd om lastsäkring, men är inte juridiskt bindande.
Specifikationer och standarder
Det finns vad jag hittat inga specifika lagar eller standarder som reglerar hur man bygger ett takräcke för eget bruk. Tillverkare av takräcken anger vanligtvis den maximala belastningen som takräcket är konstruerat för. Det är viktigt att inte överskrida denna vikt.
Mitt bygge
Jag har byggt ett takräcke för vår husbil, en Fiat Ducato (maxvikt på tak 150 kg). Takräcket ska bära tre solpaneler (12 kg styck) och en Starlink-enhet (5 kg), totalt 41 kg. Takräcket i sig väger cirka 15-20 kg, så den totala lasten blir ca 60 kg. sedan ska det monteras lite aircondition och fläktar men de fästs direkt på taket, men vikten bör inrymma även det.
Fästen: Takräcket är fäst i taket med 10 st M8 rostfria skruvar. Varje skruv har en brottkraft på cirka 3 730 kg, så de bör vara tillräckligt starka.
Tvärbalkar: Tvärbalkarna är gjorda av aluminiumprofiler 20×40 V.SLOT och fästs med M4-skruvar. De bör också vara tillräckligt starka för att bära lasten.
Bilens tak: Den svagaste punkten är troligen bilens tak, som är dimensionerat för en maximal takvikt på 150 kg. Min last på 56 kg bör vara inom gränserna.
Slutsats
Jag har försökt att bygga ett takräcke som uppfyller kraven på lastsäkring. Jag har använt starka material och fäst det ordentligt i taket. Jag känner mig trygg med konstruktionen, men det är alltid bra att vara medveten om riskerna och att kontrollera lastsäkringen regelbundet.
OBS: Detta är min tolkning av reglerna och min bedömning av min konstruktion. Det är viktigt att du gör dina egna efterforskningar och tar ansvar för din egen säkerhet. Om du är osäker, bör du rådfråga en expert.

