Ljud och värmeisolering
Ett tidigt steg i byggprocessen är att isolera husbilen. Eftersom fönster, fläktar och andra genomföringar installeras vartefter, sker isoleringen successivt på de ytor där genomföringar görs. En viktig sak är att det man gör i detta skede är jobbigt att ändra på när det är inbyggt, så att använda prudukter som är till för ändamålet med lång livstid och hög kvalitet är en parametrar man behöver förhålla sig till (ofta fördyrande initialt, men mer smärtfritt och antagligen billigare i längden).
Husbilen har flera lager isolering för olika syften, inklusive ljud- och temperaturisolering.

Verktyg och Material
- Verktyg: Roller för ljuddämpningsmatta, olika grejjer att peta med.
- Material ljuddämpning: Vibrationsdämpare på alla större fria plåtytor
- Ljuddämpande matta på utvalda ställen (t.ex. motorrum, filt) och Armaflex på övriga bilen
- Butyltejp
- Armaflex 13mm på golvet
- Bitumen matta (framför och mellan hjulhus
- Material Värmeisolering:
- Armaflex 19mm
- Armaflex 13 mm (golv)
- XPS 50 mm i golv
- PIR 30 mm (tak)
- Aluminiumtejp
Ljudisolering
Ljudisoleringen i husbilen är uppdelad i två huvuddelar: under färd och vid stillastående.
Under färd:
- Minimerat ljud i kupén där förare och passagerare sitter.
- Minskat ljud från däck och väg, med fokus på hjulhus och golv.
- Säkerställt att dörrar, luckor och lådor är skrammelfria med hjälp av gummilister.
- Isolerat bort vind- och motorljud.
- Tilläggsisolerat framdörrar, hyttak och torpedvägg med vibrationsdämpande och ljudisolerande material.
- Extra isolering i motorutrymme och alla hjulhus för att minska ljudnivån.
- Underredsmassa utifrån i hjulhusen.
Vid stillastående:
- Dämpa omgivningsljud i sovrummet, med särskilt fokus på ljuddämpning från regn och omgivningsljud.
- Hindra utgående ljud från toalettutrymmet.
Väggar (utifrån och in)
Alla material är utvalda för att motverka kondens och fuktbildning:
- Vibrationsabsorberande material (silent coat) på utvalda ställen
- Armaflex 19 mm eller motsvarande med klister mot plåten (slutna celler för att motverka kondens). Sektionen högst upp 2, 5 lager, mitten 3 lager, nedre sektionen 2 lager)
- Fogskum vinter (Biltema) i mittre balkar (ingenting i sparklådorna (nedersta längsgående delen)
- Armaflex 3 mm för balkar och skarvar (hjälper till att täcka all plåt)
- PIR- eller XPS-skivor (vi har XPS i golv 50mm och PIR i tak 30 mm
- Polyesterisolering i balkar (eventuellt Thinsulate)
- Fogskum med stängda celler
Att isolera husbilen på detta sätt säkerställer en tystare, mer energieffektiv och hållbar boendemiljö under resor.
Ljudisolering
Kupén Den befintliga inredningen revs ut så att plåten frilades så mycket som möjligt. Kupén är nu isolerad inifrån med vibrationsdämpare och ljudisoleringsmatta för att maximera ljuddämpningen. Runt dörrarna sitter det extra gummilister, samtliga plastdetaljer har där de möts fått en tätande skarv. i Kupen är vibrationsmattorna tätare placerad (golv väggar och tak) än framme.
Motorutrymme och hjulhus fram Motorutrymmet isolerades med vibrationsdämpare och värmetålig ljudisoleringsmatta. Samma material har använts för att isolera hjulhusen och torpedväggen innifrån, vilket avsevärt minskar motor- och vägljud.
Hjulhusen har även sprutats med ljuddämpande material utifrån.
Taket Taket, som utsätts för regn, hagel och stark vind, vibrerade som en ståltrumma och producerade högt och irriterande ljud. Nu är stora delar av taket, särskilt sovdelen, täckta med ljudisoleringsmaterial (silen coat och 19mm Armaflex). Solpanelerna tar även de bort en del av det mekaniska smattret från regndropparna.
Väggar De tunna stålväggarna som tidigare inte blockerade ljud utifrån och producerade skramlande ljud under körning har nu fått en täckning på 25-50% med vibrationsdämpande material. Värmeisoleringsmaterial (Armaflex) har använts för att täcka resten, vilket förbättrar ljuddämpningen. Mer isolering har lagts närmare kupén och mindre närmare bakdörren. Samtliga skarvar mellan balkar och plåt har fogats med butyl. Ihåligheter har fyllts med skum (vinter från biltema)
Dörrar Dörrarna (förar-, passagerar-, bak- och sidodörrar) isolerades med ljuddämpande material för att minska vägljud. Gångjärnen och låsen justerades för att minska vibrationer. Precis som med väggarna räcker 25-50% täckning för att dämpa vibrationer, och termisk isolering absorberar resten av ljudet. Extra lister runt dörrarna och vindavisare har installerats för att ytterligare minska vindljudet. Butyltejp har också använts där olika enheter möter varandra.
Hjulhus De oisolerade hjulhusen som tidigare släppte in allt ljud från vägen är nu fullständigt täckta med ljudisoleringsmaterial Silen coat 50% yta ( 3 plattor), samt 2x19mm Armaflex, vilket gör en stor skillnad för hur tyst bilen känns.
Golv (innefrån och ut)
Golv Golvet isolerades beroende på hur mycket vägljud som stör i bostadsutrymmet. Eftersom ingen kommer att spendera tid i bostadsutrymmet medan husbilen är i rörelse och på grund av att skiljevägg saknas till förarhytten, har täckningsgraden varit framknackad (kanackade på golvet och la dämpmaterial där det lät ihåligt). Golvet är täckt mellan 25-100% med isoleringsmaterial. Armaflex isolering och asfaltsmattor har använts för resonansdämpning kring hjulhusen (svarta plattorna i bilden), men vi har noggrant sett till att inte lägga till för mycket vikt.

Hammarlack över hela golvet
- Silent Coat från BRL (silver), Bitumenmatta (svart asfaltsmatta) samt Ljuddämpningsplatta från biltema (hade slut silent coat).
- 13 mm Armaflex över hela golvet
- XPS 50mm
- Alla skarvar tejpas med aluminiumtejp (översta lagret) eller 3mm Armaflex (för att täta skarvar där det inte går att sätta Armaflex omlott (förskjutna skarvar).
- 12 mm byggplywood
- Pergo vinylgolv (klick) – inbygd stegdämpning
Golvet och hjulhuset behandlades även underifrån (utifrån)
13mm Armaflex täckte hela golvet, främst som en ljudabsorberande åtgärd, en viktig del är att vi inte använt ett ramvarki trä över hela golvet utan endast i mitten där toa ska vara samt vid dörrarna.


Ovanpå armaflexen bultade vi fast en playwoodlist (18mm) i befintliga hål (där lastöglorna var fastasatta. bultarna förseddes med gänglim, samt att vi fyllde ut med rostskydd runt bultarna (det gjorde vi på båda sidorna med syfte att lägga några tvärgående för att bygga det nedsänkta toagolvet.
När plywooden är ditlagd. Det gick åt 3 12x1200x2440 skivor. DEn längst bak och i mitten gick på tvärsen och den vid skjutdörren längsmed. och bakom förardörren hamnade ‘passbiten’.


Silent Coat Vibrodamping är självhäftande och lätt att applicera Ger stadga och minskar vibrationer arken är 2mm tjocka. Den är tätare applicerad i främre delen av husbilen då den ger mest effekt under färd.
Vibrodamping är ett högkvalitativt dämpmaterial som bygger på ett laminerat system av aluminiumfolie och självhäftande polymer. Det reducerar panelresonans och absorberar strukturella vibrationer, konverterar det till termisk energi.
Används främst för att dämpa vibrationer i tak, golv, dörrar och bagageutrymmet. Materialet är flexibelt och enkelt att anpassa till profilerade paneler. Minskar trafikbuller och skrammel från karossdelar. Kombineras med andra material för att ta bort övrigt ljud.
Väggarna: Plåtisar har tunna stålväggar som nästan inte gör något för att blockera ut ljud utifrån. Dessa väggar producerar också skramlande ljud när man kör. Fullständig täckning är inte nödvändig. En täckning på 25-50% räcker för att dämpa vibrationer, och värmeisoleringsmaterial tar hand om resten.
Mer närmare kupén, mindre närmare bakdörren, man får placera det där det väntas göra mest effekt då det väger en hel del. Ett bulkpack innehåller 40 ark, varje ark är 375 X 250mm. Vikt: 14kg. Och vi har klistrat in 3 paket (42kg).


Självhäftande Bitumen-plattor (asfaltsgummi) för vibrationsdämpande ljudisolering. Tar effektivt bort resonans- och vibrationsljud på bilens hjulhus, bottenplåtar m.m. Formas efter underlaget med värmepistol. Kan även läggas i remsor. För god effekt bör minst 1/3 av underlaget täckas. Övermålningsbar.
1 Paket (0,8 m2) från biltema för kupens hjulhus.
Ljuddämpningsplatta av skumplast. Försedd med ytskikt av aluminiserad polyesterfolie och självhäftande baksida. Dämpar effektivt ljud och värme från motor, växellåda och chassi. Tål temperaturer från -30 °C till +120 °C. ISO 3795.
Denna sitter i motorhuven, samt på torpedvägg, vi använde 10mm och la dubbelt där det var lämpligt.


Ljudisoleringsfilt limmas mot underlaget. Klipps med kraftig sax till önskad form. Lämplig att lägga under mattor och annan invändig klädsel.
Armaflex 13 mm på hela plåtgolvet under XPS isoleringen. Behöver något som täcker hela plåtytan men inte blir för svampig (sjunker ihop för mycket).
Har sett en del som använder liggunderlag från typ Biltema eller motsvarande som klistras fast, som jag förstått är att dessa ofta består av skummad EVA (etylenglykol-tereftalat) och en grov uppskattning, om EVA-liggunderlaget används som isolering i en bil och är korrekt installerat, kan man förvänta sig att det håller mellan 5 och 10 år.
Armaflex, när det är korrekt installerat och underhålls, har en livslängd på över 25 år. Det är ett mycket slitstarkt material som är resistens mot åldrande, sprickor, skador och fukt. Dessutom är Armaflex UV- och väderbeständigt.


Butyltätning är effektivt för att minska skrammel och vibrationer vid skarvar i en husbil. Det kan användas på flera olika ställen för att skapa en tystare miljö. Genom att applicera butyltätning vid skarvarna mellan olika paneler, balkar och väggar minskas skrammel och ljudisolering skapas.
Liten outbreak för kabeldragning och annat som behövre göras innan man påbörjar värmeisolering