Förberedelser

Att förbereda husbilen för ombyggnad är ett avgörande steg för att säkerställa att resultatet blir hållbart och funktionellt.

Vi har valt att göra proceduren i två separata spår, bodelen och kupén då det är lite olika saker vi fokuserar på. i kupén är det mer fokus på att få det tyst vid färd och i boutrymmet är det mer att få det tyst vid stillastående.

Verktyg och Material:

  • Verktyg: Skruvdragare med bits PH2 och TX20, borstar, bändverktyg, lufttryckspistol, slipmaskin, borrmaskin med plasttrissor, isskrapa, plastspacklar.
  • Skyddsutrustning: Slit och släng kläder, ansiktsmask, skyddsglasögon, handskar, kemskyddshandskar
  • Rengöringsmedel steg 1: International Thinner No.7, aceton, .
  • Rengöringsmedel steg 2: Diskmedel, avfettning, bromsrengöring
  • Rostskydd: Rostsborttagningsmedel, hammarlack,
  • Ytbehandling: Slippapper

För fastklistrad takmatta är det International Thinner nr:7 som gäller, samt efterbehandling med aceton – glöm allt annat!

För att undvika att smuts tränger in i kupén, lämna lastavskiljaren på plats tills lastutrymmet är helt städat, slipat och rostbehandlat, sedan kan man utföra sakerna i kupén.

Följ dessa steg för både lastutrymmet och kupén:

  1. Steg 1: Töm hela bilen:
    • Ta bort säten och hyllor: Ta bort alla säten, hyllor och befintlig inredning som kan hindra ombyggnaden. Detta klargör arbetsytan.Demontera golv och inredning: Avlägsna alla mattor, golvpaneler och lösa paneler för att blotta den nakna metallen.Demontera sidopaneler: Sidopanelerna är gjorda av tunnt och hållbart lättviktsmaterial, återanvänd dem där de inte syns så mycket.
    • Få bort fastklistrade filtmattor med mera.
    • Få bort golvet och dess limrester.
  2. Steg 2: Rengöring av utrymmet:
    • Tvätta utrymmet: Använd en tryckluftspistol för att blåsa bort smuts och damm från svåråtkomliga områden. Detta avlägsnar all lös smuts som kan påverka fästningen av nya material.
    • Avfettning och rengöring: Använd silikonrengöring eller liknande kemikalier för att ta bort olja och föroreningar. Detta är viktigt för att säkerställa rena ytor innan applicering av vibrationsdämpare och isolering.
    • Torka ytorna: Se till att alla ytor är torra och rena innan nästa steg.
  3. Steg 3: Rostbehandling:
    • Skydda skruvhålen: Skruvhålen från innerpanelen ska rostskyddas.
    • Inspektera och åtgärda rost: Behandla rostangrepp med rostomvandlare eller rostskyddsprimer. Detta förhindrar framtida rostbildning.
    • Förberedelse för rostbehandling: Slipa ytorna noggrant för att avlägsna ytrost. Använd sandpapper eller en slipmaskin för bästa resultat.
    • Applicera rostskydd: Applicera rostskydd på alla rengjorda ytor. Detta inkluderar både invändiga och utvändiga ytor. Se till att täcka alla metallytor för att förebygga rost.
    • Målning: Måla hela golvet med en högkvalitativ färg avsedd för metall med rostskyddande egenskaper. Följ tillverkarens torktider innan du går vidare med installationen av vibrationsdämpare och isolering.

Steg 1: Tömning och Rengöring av Bilen

Rensa ut: Ta bort alla säten, hyllor och befintlig inredning som kan hindra ombyggnaden. Detta klargör arbetsytan. Demontera golv och inredning: Avlägsna alla mattor, golvpaneler och lösa paneler för att blotta den nakna metallen.

Demontera sidopaneler: Sidopanelerna är gjorda av tunnt och hållbart lättviktsmateria i sandwich utförande (polypropylene) 3-4 mm tjocka, de är väldigt styva och väger i princip ingenting, återanvänd dem där de inte syns men man behöver täcka, exempelvis vägg bakom teknikutrymmen och liknande.

Husbilens paneler borttagna, innerbelysningen får sitta kvar tillsvidare. Det finns hål från de självskruvande plåtskruvarna som höll panelen som behöver rostskyddas.

Som man kan ana på bilden, så finns det en fastlimmad fibermatta i taket, den revs bort och kvar var ett klisterlager som var ett elände att få bort innan man hittade receptet nedan.

Efter att ha prövat massa olika saker som inte fungerar för att ta bort limrester från den spraylimmade mattan så fungerar följande

  • International Thinner No.7 (Måste vara No.7, Biltemas funkar inte lika bra). Den appliceras bäst med sprayflaska, låta verka några minuter. Sedan tar man isskrapan och skrapar bort limmet, kan behöva upprepas och använda de mindre plastskraporna.
  • Aceton, här verkar alla märken fungera. efter Thinner så är det en tunn hinna av klet kvar, den får man effektivast bort genom att hälla aceton i en liten bytta och gojsa runt med en pensel på klistret som gör att den krullar ihop sig, för att sedan torka av med papper.
  • Har prövat massa olika varianter och turordningar men ovanstående funkar bäst. Thinner tunnar ut och smetar ut limmet, aceton tar bort det, Det är enklast om man använder rikliga mängder.

Då typ alla varningssymboler förekommer så behöver man skydda sig. Fuska inte med dett, då man är i ett instängt utrymme och använder mycket som fräter, skvätter, ångar och verkar farligt i största allmänhet.

  • Skyddsglasögon, då man arbetar ovanför huvudet och slabbar på så stänker det, missade ta på dem en gång och aceton i ögat svider satan.
  • Kemskyddshandskar nitril (Biltema) funkar bra, övriga plasthandskar och arbetshandskar smälter ihop (så det e nog inte så nyttigt att ha på huden). De e inte så dyra, så köp några stycken då klistret geggar ihop dem.
  • 3M Halvmask med 3M:s partikelfilter 5935 ger ett P3 skydd mot partiklar, samt gas och ångfiler 6055 ger A2 skydd mot ångor. Stabila grejjer, man känner ingen lukt av lösningsmedlena, ingen iritation eller någonting och den är lätt att andas i.

Filten som satt i taket var spraylimmad eller liknande med stora mängder lim. det tar sin lilla tid.

Filten som var fastsatt i taket med stora mängder spraylim eller liknande, borttagningsprocessen kräver sin tid och tålamod.

På den vänstra sidan om balken har filten blivit nedriven. En första omgång Thinner No:7 har applicerats och sedan skrapats av med en isskrapa.

På den högra sidan har mer Thinner No:7 och rikligt med aceton använts, vilket har lyckats avlägsna det mesta av limmet.

Penseln till vänster blir till om man rör runt runt acetonet med lite kraft, penseln till höger så förde man den bara fram och tillbaka tillräckligt många gånger så får det samma effekt som kraftgojsande.

Så högervarianten var bättre i längden.

Taket är nu till största delen fritt från limmet. En sista behandling återstår innan ljuddämpning och isolering kan appliceras. Hela manövern tog ca 20-24 timmar, hade jag gjort det igen, med nuvarande kunskap hade jag nog gjort det på 6-8 timmar

Det fastlimmade golvet demonteras med kilar som bankas in vartefter, vilket gör att golvet ger vika, kvar blir limm och lite trärester. På limmet som var under golvet(nån form av sikaflex eller nåt annat konstruktionslim) så biter inte Thinner No:7, isskrapa och aceton så där blir det en ann metod.

Mekaniskt borttagning av lim och trärester.

Efter lite olika försök landade vi i att använda värmepistol och plåtspackel med handtag. Med de små ‘japan’ spacklarna så kommer tummen för nära varmluften och det blir ohållbart.

Tekniken är att man värmer mest på spackeln samt lite framför, sedan är det bara att föra spackeln framåt så skär den heta spackeln igenom limmet och hyvlar av den i långa remsor. Behöver inte få bort allt, huvudsaken är att ytan blir någorlunda jämn att limma på våra egna grejjer. Där och här går man igenom lacken, men det gör inte så mycket då hela golvet ändå kommer målas med hammarlack.

En bild på golvet när vi tagit bort tillräckligt med limrester för att kunna jobba vidare.

Steg 2: Rengöring av utrymmen

Att noggrant rengöra insidan av en skåpbil innan ombyggnaden till en camper van är avgörande för att säkerställa kvaliten och hållbarheten på husbilsbygget. Genom att avlägsna smuts och fukt minskar man risken för framtida rostbildning på metallytor.

En ren yta gör att isoleringsmaterial och andra byggkomponenter fäster bättre och fungerar effektivare. Dessutom bidrar det till att minska risken för mögelbildning, vilket leder till en hälsosammare inomhusmiljö. En ren och ordentligt behandlad grund skapar även en stabil och hållbar byggnadsmiljö som förlänger camper vanens livslängd.

Dammsug och sopa: Ta bort damm, smuts och lösa partiklar från golvet och väggarna.

  1. Tvätta med avfettningsmedel: Använd en blandning av vatten och avfettningsmedel för att tvätta ytorna noggrant. Använd en borste för att komma åt svåråtkomliga områden.
  2. Desinficera: Torka av ytorna med en desinfektionslösning för att ta bort bakterier och mögelsporer.
  3. Torka helt: Se till att alla ytor är helt torra innan du fortsätter med byggnationen.
  4. Rostskyddsbehandla: Applicera ett rostskyddsmedel på utsatta metallytor för att förhindra framtida korrosion (se steg 3)

Steg 3: Rostbehandling

Rostskyddsbehandling innan isolering är avgörande för att förlänga fordonets livslängd och säkerställa en behaglig miljö inuti. Om man först behandlar metallytorna med ett rostskyddsmedel, som Dinitrol ML och Dinitrol 1000, minskar man risken för korrosion och rost som kan uppstå på grund av fukt som fångas bakom isoleringen. Detta är viktigt för att undvika skador på karossen som kan bli dyra att reparera i längden.

När isoleringen är på plats, blir det mycket svårare att nå metallytorna för att utföra en effektiv rostskyddsbehandling. Därför är det smart att göra det innan man installerar isoleringen för att säkerställa att alla ytor är ordentligt skyddade mot fukt och korrosion. Samtidigt bidrar det till att hålla inomhusklimatet i campervanen friskt och fritt från mögel och andra problem som kan uppstå i samband med fuktansamlingar.

Rostskydd och färg får appliceras i den ordning som passar. Då rostskyddet inte riktigt stelnar är det dåligt att fästa isolering och ljuddämpare på så där behöver man ibland isolera först och skicka in rostskydsdmedlet seedan.

Först bearbetar man mekaniskt bort all synlig rost, rostbubblor så det blir plåtrent, främst med slippapper.

Rostätare: Rostsätare från Biltema användes för att bryta ner och rengöra rostade ytor innan man lackerar. Sedan behandlas alla skruvhål och tidigare rostytor med rostätare från Biltema som förenar sig med rosten i en kemisk förening, bryter ner gammal rost och stoppar fortsatt rostbildning. Lämplig även som primer.

Rostskyddsprimer: För att förhindra att rost bildas på ytor som redan är rengjorda och behandlade. Vi använde rostskyddsprimern från Hagmans som vi använt förut med bra resultat

Hammarlack: Hammarlack från Biltema är ett lack som ger en hård, robust yta som skyddar mot korrosion och rost. Appliceras i flera skickt.

Som en rutinerad rostskyddsman sa: Linoljebaserat rostskyddsmedel passar bra för bilar byggda av trä. Efter lite efterforskning verkar många professionella rostskyddare använda Dinitrol, vilket då också duger för vår husbil.

Dinitrol ML: Detta är en tunn, lågviskositetsvax som är idealisk för chassi, boxsektioner och svårtillgängliga områden och skarvar. Det är en året-runt-produkt som inte behöver värmas upp innan användning. Den bildar en mjuk, slitstark film som effektivt eliminerar fukt.

Dinitrol 1000: Detta är ett transparent vax baserat på syntetiska vaxer och rostskyddsmedel, idealiskt för dörrsidor, motorhuvar och lite öppnare ytor. När lösningsmedlet avdunstat, lämnar det en vaxartad, vattentät skyddsfilm.

Båda produkterna erbjuder bra rostskydd. Börja med Dinitrol ML för djupare penetration och använd Dinitrol 1000 som en försegling på utsatta ställen.